Noord

20 februari 2017 om 20:00 uur

Presentatie Universiteit Stuttgart over Buikslotermeerplein

Op maandag 20 februari presenteren studenten van Universität Stuttgart en State of Flux in Architectuurcentrum Amsterdam hun ideeën voor de herontwikkeling van het Buikslotermeerplein. De bijzondere plannen gaan vaak verder dan het architectonisch of stedenbouwkundig ontwerp an sich. De uitkomsten stellen filosofische vragen en gaan in op de (veranderende) rol van de ontwerper.

Datum: maandag 20 februari 2017
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Architectuurcentrum Amsterdam, Prins Hendrikkade 600, 1011 VX Amsterdam
Overige info: Gratis entree, voertaal Engels en Nederlands
Locatie: ACRAM Architectuurcentrum Amsterdam

Het Städtebau Institut en haar studenten hebben in de tweede helft van 2016 het winkelcentrum in Amsterdam Noord als studieobject genomen. Na een werkbezoek zijn zij aan de slag gegaan met de vraag: “Wat zou je doen om het Buikslotermeerplein toekomstbestendig te maken?”. Op 20 februari presenteren zij hun architectonische en stedenbouwkundige ideeën met behulp van maquettes, tekeningen en digitale presentaties.

Na de tweede wereldoorlog zijn tijdens de wederopbouwperiode tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw niet alleen veel huizen maar ook veel winkelcentra gebouwd. En deze winkelcentra werden in de loop van de wederopbouwperiode steeds groter van opzet. Inmiddels zijn veel van deze winkelcentra aan vernieuwing toe. Tegelijkertijd gaat niet goed met veel retailbedrijven die veelal ook in deze winkelcentra gevestigd zijn. Afgelopen jaren zijn, mede als gevolg van de crisis, oude en bekende retailbedrijven failliet gegaan; V&D, Perry Sport, MSmode, Halfords, Invito, Schoenreus, Scapino, etcetera. Veel leegstand is hiervan het gevolg. Zowel de crisis (waardoor er niet in geïnvesteerd werd), de vele faillissementen, verandering in koopgedrag (internet), de leegstand en de fysieke veroudering maken dat veel winkelcentra uit de tweede helft van vorige eeuw er deplorabel bij staan.

Een Amsterdams voorbeeld hiervan is het winkelcentrum Boven ’t IJ/Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord. Tegelijkertijd is dit ook de eindhalte van de Noord/Zuidlijn (een kans). Deze situatie vraagt om actie. Sinds begin 2016 programmeert Donica Buisman en haar team van State of Flux activiteiten samen met bewoners en ondernemers en wordt gezamenlijk gewerkt aan het verbeteren van de openbare ruimte met het project Grote Plein.

Meer informatie:
www.stateofflux.nl
www.groteplein.nl