Noord

23 februari 2018 van 10:00 tot 16:00 uur

Tentoonstelling Sigrid van Essel: IJ-oevers in Beeld

SIGRID VAN ESSEL schildert de randen van het Binnen-IJ

Sigrid van Essel (Davos, 1967) schilderde jarenlang de oevers langs het IJ en heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre weten op te bouwen. De expositie toont een overzicht van het werk dat Sigrid de afgelopen tien jaar heeft gemaakt. Er hangen panoramische schilderijen uit de collectie van de Gemeente Amsterdam, die de schilderes een vijf jaar durende opdracht gaf om de stadsveranderingen in Amsterdam Noord te documenteren. Om het beeld compleet te maken, hebben ook particulieren en bedrijven werk van Sigrid van Essel afgestaan.

Een bijzondere plaats neemt het grote schilderij ‘Vogelvlucht Amsterdam Noord’ in. Voor deze gecompliceerde opdracht heeft de kunstenares indertijd speciaal een maquette vervaardigd, ook deze wordt nu tentoongesteld. Het overige werk varieert van lange horizontale werken waarin de oevers met hun gebouwen in olieverf zijn geabstraheerd, tot de wat lossere aquarellen en houtskooltekeningen.

In beeld en geluid is te zien zijn hoe Sigrids schilderijen tot stand komen, van idee, tot schets, tot schilderij. Het levert een machtig visueel overzicht op van de transformatie van de Amsterdamse IJ-oevers. In de benedenzaal gunt de kunstenares ons een blik op haar nieuwe thema, “cultuurlandschappen”, waarbij vooral “de horizontaliteit van het Hollandse landschap” in het oog springt.

Meer informatie: www.sigridvanessel.nl

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Borneo Architectuur Centrum, maandag t/m vrijdag van 10.00 – 16.00 uur. Bezoekadres: R.J.H. Fortuynplein 4, Amsterdam (Borneo-eiland).

Bekijk hier de recensie van NRC