Column Bas Kok: Maakbedrijven én kantoren
Onlangs werd de Economische Agenda voor Noord behandeld in de stadsdeelcommissie. Nou ja, als ik het goed begrijp heb is hij er doorheen gejast. Volgens de verslaggever van Rodi Amsterdam Noord was de vergadertijd op, en nam de commissie het agendaplan in enkele seconden aan. In hetzelfde artikel betoont VEBAN zich niet erg enthousiast over die Economische Agenda. “Het heeft een hoge schattigheidsgehalte maar kijkt weg van de realiteit.”
Zoals vaker ben ik het met onze belangenbehartiger eens. Het document met die Economische Agenda – die uit 11 pagina’s zou bestaan – kan ik trouwens nergens vinden. Niet op de website van de gemeente en evenmin elders. Een bijzondere variant van een ‘verborgen agenda’? Er zijn mensen en instellingen die de agenda wél ontvingen, want er zijn reacties. Ik lees ergens dat “de focus in de Economische Agenda voor Noord ligt op maakbedrijven, zoals timmerlieden, fietsenhandelaren en garagehouders. ”Grote organisaties kunnen hun eigen boontjes doppen”, vindt de Ecnomische Agenda. “Een bedrijf als Albemarle heeft een internationaal werkveld en lobbyt bij de landelijke overheid voor hun bestaan.”
Ik snap niet waarom grote bedrijven niet in de agenda hoeven. Juist de keuzes van deze organisaties – in Noord blijven of vertrekken – hebben grote impact op de Noordse economie. Zeshonderd arbeidsplaatsen bij één Albemarle zijn pakweg honderd garages. De grote organisaties van Noord – zoals Shell, HEMA en BovenIJ Ziekenhuis – verdienen onze warme aandacht. Ook bij het aantrekken van nieuwe instellingen mogen we grote bedrijven niet over het hoofd zien. De werkloosheid is in Noord hoog, we hebben extra werkgelegenheid hard nodig. Grote kantoren met 500 of meer werknemers zijn onmisbaar voor de toekomst van Noord. In Zuid, Oost, Zuidoost en Amstelveen barst het van dit soort organisaties. Ze zorgen daar voor goede klandizie van lokale winkels en dienstverleners. Ik ken boven het IJ enkele winkelcentra die een impuls kunnen gebruiken.
Laten we in Noord dus nadrukkelijk de ambitie uitspreken om grote bedrijven aan te trekken. Rond de twee metrostations van de Noord/Zuidlijn beschikken we over toplocaties. Daar moeten we niet alleen woningen bouwen maar zeker ook instellingen en hoofdkantoren. Dat vijf jaar na oplevering van de Noord/Zuidlijn het stadsdeelloket nog steeds het enige serieuze kantoorgebouw is bij Station Noord is absurd. Een plek aan de oprit van de ring A10 op 4 metrominuten van CS, daar kunnen ze in Amstelveen en Zuidoost jaloers op zijn. Laten we het aantrekken van grote organisaties snel aan de Economische Agenda van Noord toevoegen.