Gastcolumn Bas Kok: “Nu is de kans om je product van de gevel te schreeuwen!”

04 december

Veel productiehallen, opslagruimtes en groothandels in Noord zijn lelijk. Drie blinde gevels en een metalen roldeur was eind vorige eeuw geen probleem. Anno 2021 wel. Bedrijventerreinen binnen de Ring A10 (dus alle terreinen in Noord) transformeren tot wijken waar wonen, winkelen, zakelijke dienstverlening en recreatie de hoofdmoot vormen. De Noordse industrie moet daarmee een combinatie gaan vormen.

Sommige Noordse bedrijven gaan niet echt mee in die transformatie. Albemarle begon eind negentiende eeuw als Ketjen aan het industrialiserende IJ. Inmiddels bevindt het zich tussen woonwijken, culturele voorzieningen en horecapaviljoens. Die ‘wolkenfabriek’ vind ik trouwens best mooi, net als de twee antieke scheepshellingen van Verschure die op het terrein van Albemarle staan. Jammer dat de hellingen er haveloos bij liggen en verboden toegang zijn. Is vast een veiligheidsreden voor, maar het smeekt om toegankelijkheid. Aan de westkant van Noord bewijst scheepswerf Damen dat zoiets kan. De voormalig reparatiewerf van NDSM heeft onlangs Helling7 geopend, een fraaie horecagelegenheid aan de historische helling. Zullen we op de hellingen bij het Oostveer ook maar een leuke tent openen? Grandcafé Alb-à-Mar.

Nu ik toch namen noem: Koopman International. Dit bedrijf op een centrale plek in Buiksloterham heeft nogal wat blinde gevels en nodeloos ijzeren hekwerk. De ‘plint’ aan de trottoirkant van de Ridderspoorweg is één grote gemiste kans. Afgelopen tien jaar waren de raampartijen vrijwel constant geblindeerd met plisseegordijn. De centrale stadstraat in dat deel van Buiksloterham is om die reden levenloos. Ergerlijk als je weet dat achter die geblindeerde ramen tientallen designers gespecialiseerd zijn in het esthetisch etaleren van producten in showrooms. Een echte Koopman maakt deze plint tot visitekaartje.

Ik kan in Noord meer bedrijven aanwijzen die hun omgeving én zichzelf tekort doen. Nu is de kans om je product van de gevel te schreeuwen. Een staalbedrijf moet geen kunststof omhulsel hebben. Een verlichtings- of letterspecialist moet je van een halve kilometer afstand zien. Heus, de twintigste eeuw met strikte functiescheiding is voor goed voorbij – Noord is geen Delfzijl, Rijnmond of Emmeloord. Bedrijfsterreinen in Noord zijn woon-werk-winkelwijken aangevuld met leisure en cultuur. Onderhandel vooral over OV-bereikbaarheid, ’n spectaculaire gevel en een ruimere handelsvergunning. Sinds internet is elke groothandel een winkel omdat afhaalpunten op bedrijfsterreinen zitten. Maak van je bedrijfshal of groothandel tevens een onderwijscentrum, café, museumwinkel of toonzaal.

In de eeuw van de robot zijn ambachtelijke werkende mensen op zichzelf al een bezienswaardigheid. Plaats een glazen wand in die blinde gevel, of desnoods een filmscherm waarin werkende handen te zien zijn. Verwijder je matglas stickers. Mensen willen je zien. Zo trek je aandacht van nieuw personeel –human resources zijn al een tijdje de meest schaarse factor. Maak jezelf zichtbaar, multifunctioneel en knuffelbaar!

Hieronder nog wat specifieke tips* voor wie het aangaat:

Bakkerij Kwekkeboom
Beroemde patisserie annex tearoom. Je hoofdbakkerij is een gesloten gebouw aan de Papaverweg 80. Tien jaar geleden een no-go-area maar inmiddels een urban hotspot nabij de Ceuvel. Open hier een conceptstore, presenteer er je nieuwe hippe gebaklijn en experimentele bonbons. Succes gegarandeerd.

Gary’s
De beroemde muffins en bagels komen van de TT Vasumweg! Tijd om je aan het IJ niet langer te verstoppen Gary! Zet een leuke serre op je dak met in grote letters je naam. Een super grote Y is flauw – maar wel leuk.

Febo
Ook voor jou geldt: weinigen weten dat deze beroemdheid met HQ en fabriek op het Cornelis Douwes terrein in Noord zit. Een uithoek voor fietsers maar nabij de A10 goed bereikbaar voor auto’s. Experimenteer hier met ‘Febo Drive’. Over 10 jaar zit je trouwens middenin HavenStad (150.000 inwoners). Start alvast een krokettenmuseum en stel je eerste automatiek ten toon.

*Tips voor de Ballonerie, Bakkerij Kaandorp, MTV/Brandeli, Denham, Topkip, Blender, RIH, Roetz en Van Moof en andere mooie Noordse bedrijven op aanvraag beschikbaar.

Bas Kok