Volgend college van burgemeester en wethouders zal moeten investeren in bereikbaarheid

07 februari

“We moeten niet langer wachten op het Rijk maar zelf een schaalsprong maken in het openbaar vervoer.” Wethouder Pieter Litjens van Verkeer en Vervoer was zeer stellig tijdens een bijeenkomst in de Tolhuistuin over de bereikbaarheid van de stad, 22 januari.

VEBAN was hierbij aanwezig omdat bereikbaarheid voor de ondernemer in Amsterdam-Noord een zeer belangrijk thema is.

Litjens maakte een vergelijking met China: daar leggen ze eerst de infrastructuur aan voordat ze huizen bouwen. Hij zal nooit vergeten toen hij een foto zag van een Chinees metrostation midden in een zandvlakte. Ook Amsterdam moet niet langer wachten tot de ‘vervoersvraag’ omhooggaat. Maar de gemeente moet nu al gaan zoeken naar investeringen voor een hoogwaardig openbaar vervoer zoals lightrail voor de Havenstad. “We moeten op zoek gaan naar partijen die met ons willen investeren. Ik denk daarbij aan pensioenfondsen en bedrijven als Siemens”, zei Litjens. Met de bouw van de Noord/Zuidlijn is er veel kennis in huis en die zou de gemeente juist nu moeten borgen.

Op het Rijk moet de stad niet rekenen, aldus Litjens. Tot 2030 is het geld al uitgegeven. Maar ondertussen groeit de stad snel, worden er tienduizenden woningen bijgebouwd en gaan de files verdubbelen als er niks gebeurd. Bij een groei van 70.000 woningen zal het aantal autoverplaatsingen met 250.000 per dag toenemen. Bij een groei van 150.000 woningen loopt de berekening op 450.000 autoverplaatsingen per dag. Duizelingwekkende aantallen.

In de lobby naar Den Haag wordt ingezet op het doortrekken van de Noord/Zuidlijn tot aan Schiphol, vertelde de wethouder. Een zogenaamde 5e en 6e spoor van Zuid WTC naar Schiphol. Dit heeft prioriteit, omdat station Zuid WTC de dagelijkse stroom van bezoeken bijna niet meer kan verwerken.

22 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen en komt er een nieuw college van burgemeester en wethouders. De boodschap is duidelijk: bereikbaarheid van de stad moet de grootste prioriteit krijgen.