Werkbezoek Cornelis Douwes met ambtenaren van het stadhuis

03 oktober

De kroketten van de FEBO smaakten goed. Om 10.00 uur ‘s ochtends zaten Rob Post (voorzitter) en Julie van Traa (belangenbehartiging) van VEBAN samen met Hans van Wijk (senior beleidsadviseur Havengebied) en Elske van Caspel (bedrijvenadviseur, afdeling Grond en Ontwikkeling) van de gemeente Amsterdam aan de rundvleeskroket en bamischijf nadat zij die ochtend al vroeg waren rondgeleid door Ferry Steven, kwaliteitsmanager van de FEBO.

FEBO is een van de productiebedrijven in het Cornelis Douwes die in de toekomst te maken krijgt met woningbouw. De gemeente Amsterdam heeft grote ambities voor dit gebied. In de ontwikkelstrategie van Haven-Stad staat dat hier na 2029 maar liefst 16.500 woningen moeten komen. Reden voor VEBAN om een werkbezoek te organiseren met enkele ambtenaren van het stadhuis.

De ochtend begon bij FEBO. Een prachtig familiebedrijf dat sinds 1941 al de wereldberoemde kroketten fabriceert. Elke dag rijden bestelbusjes door heel Nederland om de ruim zeventig filialen en franchisezaken te voorzien van verse snacks. Het bedrijf heeft net een nieuw pand laten bouwen en ziet een mooie toekomst op Cornelis Douwes, ook als dit gebied gemengd wordt met woningen.

Na de kroketten fietste het gezelschap naar Damne Kunststoffen, een klein bedrijf op de Netwerkweg, gespecialiseerd in het fabriceren van kunststof watertanks, dieseltanks, accubakken en nog veel meer. De kunststofbakken worden precies op maat gemaakt en gaan niet roesten, een groot voordeel. Eigenaresse Debbie Mulder vertelde over haar nieuwbouwplannen voor het plot dat pal naast haar huidige vestiging ligt. Op de begane grond komt een cafetaria, een eis van de gemeente toen ze haar plannen inleverde voor de bouwvergunning. Ook zij ziet een mooie toekomst op Cornelis Douwes en zou het toejuichen als ze op de eerste verdieping van haar loods huurwoningen zou mogen realiseren.

Tot slot ging het gezelschap langs bij Fiction Factory, een enorme bouwplaats van honderden vierkante meters. Het bedrijf bouwt interieurs en decors voor winkels en musea over de hele wereld. Ooit begonnen in een kleine garageloods heeft Fiction Factory nu zelfs een glasatelier in aanbouw in het Cornelis Douwes.

Toen eigenaar Oep Schilling in 2008 besloot te verhuizen van de Gemboterrein naar de Backupstraat op het Cornelis Douwesterrein herinnerde hij zich nog een grote zandvlakte. Nu staat het om hem heen helemaal vol met andere bedrijfsgebouwen. De stad rukt op, dat is niet te vermijden. Het heeft Noord ook aantrekkelijk gemaakt, vindt Oep Schilling. Waar hij zich wel zorgen om maakt zijn de hoge huurprijzen en koopprijzen. Zijn eigen timmermannen en vrouwen kunnen nog maar moeizaam een woning vinden in Amsterdam.

Het werkbezoek was een vruchtbare middag met vele nieuwe inzichten voor zowel VEBAN als de gemeente Amsterdam. In de toekomst zal VEBAN vaker zulke werkbezoeken afleggen. “Het is goed als ondernemers en ambtenaren met elkaar praten in plaats van over elkaar”, concludeert voorzitter Rob Post na deze ochtend.