Zomercolumn Bas Kok: Veilige vakantie

13 juli

“Vakantie is gevaarlijk,” betoogde mijn leraar geschiedenis op de Scholengemeenschap Noord. “In vreemde landen kan jullie van alles overkomen, wees gewaarschuwd.” Aan het Van der Pekplein 2 hoorden we het schouderophalend aan. De laatste schooldag van 1985, een zomervakantie van bijna twee maanden lachte ons tegemoet.

De meeste mensen associëren vakantie met positieve zaken als rust, vrijheid en veiligheid. Te­recht? Het fenomeen ‘vakantiestress’ bestond al voordat Schiphol vakantievluchten in de tombola deed. Ik herinner me de uitkomst van een onderzoek van een aantal jaar geleden, gewijd aan de gevaren van vakantie. Het onderzoek signaleerde dat relatief veel mensen tijdens de eerste dagen van hun vakantie worden getrof­fen door een in­farct. Dit zou komen door­dat vakanties vaak worden voorafgegaan door grote stress : over­werk, inen­tingen, verzeke­ringen, vreemde valuta en o god: de huisdieren! Last but not least is ook de reis zelf soms een helletocht. Toch staat het fenomeen vakan­tiestress niet bekend als veiligheidsrisico.

Er zijn onmiskenbare ‘gedragsrisico’s’, blijkt uit ander onderzoek. De berekenende Nederlander is, een­maal op reis, een irrationele vakantieganger. Het begint al met een veel te lange autorit in het holst van de nacht. Best gevaarlijk omdat we dit niet gewend zijn. Sluiten we in Nederland nog allerhande reisverzekeringen af, in den vreemden dragen we een sombrero van onbezonnenheid. We halen in het hotel acrobaten­toeren uit om dat hoge raampje te sluiten. Of dalen we halsbrekend die alpenrots af. Stappen in de auto bij elke wild­vreemde die zich uitgeeft voor taxi­chauffeur. We verzui­men ons voor uitheemse landen te laten vacci­neren, slikken geen mala­ria­pil­len, eten schaafijsjes langs de weg en vrijen er onvei­lig.

Op reis maken we minder realistische risicoschat­tingen. Ons gezond verstand heeft kennelijk ook wel eens behoefte aan vakantie. Ik heb de indruk dat het fenomeen vakantie er sinds 1985 niet echt veiliger op is geworden.

Mocht je bedrijfspand deze zomer onbemand zijn, vraag een paar tips aan onze eigen DeltaSafe. Inbraak bij terugkeer is namelijk geen leuke thuiskomer.

Of je nou op reis gaat of thuisblijft aan Costa del IJ, ik wens je een prettige en veilige zomer toe!