Bestuursblog vanuit Hotel de Goudfazant
Vorige week dinsdag heerlijk gegeten bij Hotel de Goudfazant. Met VEBAN hadden we een diner georganiseerd om met enkele leden te praten over de toekomst van Amsterdam–Noord. En dan helpt het als je in een mooie omgeving zit met een goed glas wijn. Wat een prachtige plek aan het IJ!
Mijn geliefde Amsterdam-Noord verandert razendsnel. Wat ik zo hoor en zie zijn de IJ-oevers binnen nu en tien jaar omgetoverd tot een fancy skyline met hoge torenflats, een koffiebarretje in de plint en wie weet wel een kledingwinkel. Wie had dat tien jaar terug kunnen dromen?
Ik ben geboren en getogen in de bloemenbuurt. In mijn jeugd kwam ik niet vaak bij het IJ. De oevers waren ontoegankelijk. Shell, DRAKA en ADM, ze hadden het afgeschermd. Wel kan ik me nog goed herinneren de tewaterlating van nieuwe schepen op NSDM werf. Dat was echt een uitje voor het hele gezin.
Nu heeft de gemeente Amsterdam grootse plannen voor deze ‘goudenkuststrook’ langs het IJ. Duizenden woningen staan ingepland. Als ondernemer vind ik het plezierig dat hier meer mensen komen wonen en werken. Ik juich het toe. Ik heb zelf een uitzendbureau – Bring at Work – en help mensen graag aan werk. Maar ik vind het jammer als bedrijven moeten vertrekken die veel Noorderlingen aan het werk helpen. En dat zie ik steeds meer gebeuren. Met name bij de meer traditionele bedrijven, zoals bijvoorbeeld toeleveranciers van bouwmaterialen.
Dat is ook wat ik meekreeg van onze gasten. Sommigen zeiden binnen nu en vijf jaar te vertrekken omdat ze het niet voor zich zien te laden en lossen tussen de fietsende kinderen. Ze hebben ruimte nodig. En in een woonwijk is dat toch lastiger.
Een zorgelijke ontwikkeling. Het is goed om daar als ondernemersvereniging bij stil te staan. Hoe kunnen we deze bedrijven helpen? Wat hebben ze nodig? En tegelijkertijd, hoe zorgen we ervoor dat Noord aantrekkelijk blijft voor nieuwe ondernemers? Zoals Hema destijds en MTV.
Want Noord is steeds minder goed bereikbaar, zeiden vele gasten. Ik zie het ook om me heen. Op de rotonde Johan Hasaltweg en Meeuwenlaan, waar mijn kantoor staat, zijn regelmatig files en opstoppingen. Hoe moet dat als duizenden mensen hier komen wonen? Ook daar wil VEBAN de komende jaren zich voor inzetten, dat Noord bereikbaar blijft. In onze ogen cruciaal voor lokale ondernemers én bewoners.
Laat Noord een plek blijven waar ruimte is voor iedereen, voor de hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam en de timmerman uit Floradorp. Na jaren afhankelijk te zijn geweest van scheepsbouw is het geweldig om te zien hoe divers ons stadsdeel nu is. En dat moet zo blijven.