Trots op Noord
Trots op Noord, pioniers, een sterk gemeenschapsgevoel. Zo omschreven ondernemers hun stadsdeel tijdens een diner op dinsdag 13 juni over ruimtelijke en economische ontwikkeling in Amsterdam Noord.
Tien leden en betrokkenen van de VEBAN, waaronder het BovenIJ Ziekenhuis, winkelcentrum de Banne, de Breitner Academie voor beeldende vorming en de NAM (Noord Amsterdamse Machinefabriek), praatten over de toekomst van het stadsdeel en van VEBAN. Gastvrouw was Hanne Blom van restaurant Stork.
Steeds meer creatieven trekken naar Noord. En ook jongeren. Kon restaurant Stork vorig jaar geen personeel vinden – het was te ver fietsen – dit jaar is het geen enkel probleem. De jongeren wonen om de hoek, net als steeds meer gezinnen. Ruud Laarman van familiebedrijf NAM verbaast zich er over. Hij weet nog goed hoe zijn moeder moest vechten om te mogen blijven wonen naast de fabriek op de Asterweg. Alle andere woonhuizen gingen destijds tegen de vlakte. Tegenwoordig rijden de bakfietsmoeders over de Asterweg op weg naar school.
Het stadsdeel is in transitie. Daar is iedereen aan tafel het over eens. De scheepsbouw en zware industrie zijn al lang niet meer de enige werkgever. Noord, ruim 90.000 inwoners, lijkt in opbouw steeds meer op een middelgrote stad, met veel MKB en een paar grote werkgevers zoals Shell en BovenIJ Ziekenhuis.
Maar wat Noord uniek maakt zijn de vele jonge creatieve ondernemers. Na de binnenstad van Amsterdam het meest vertegenwoordigd in Noord. De Hogeschool voor de Kunsten, waaronder de Breitner Academie valt, koos om die reden het A Lab als locatie.
Voor de toekomst van de VEBAN zou het goed zijn deze groep jonge ondernemers aan te spreken en lid te maken. De VEBAN is niet langer een industriële club voor mannen in pak, concludeert Hanne Blom van Stork. Er moeten meer jongeren bij. Hoe, dat is onderwerp van gesprek.
VEBAN leden zijn van harte uitgenodigd hierover mee te praten op de twee volgende diners over ruimtelijke en economische ontwikkeling op 26 september en 17 oktober.