Advies Sprong over het IJ – snel beginnen met bouwen!

06 juli

Daar is het langverwachte advies over de verbindingen over het IJ: twee of zelfs drie bruggen, een voetgangerstunnel, een verbreding van de Amsterdamse brug én nieuwe ponten: dat moeten de nieuwe oeververbindingen over het IJ worden, adviseert de Commissie D’Hooghe.

Amsterdam-Noord groeit. Sinds juni dit jaar heeft het stadsdeel meer dan 100.000 inwoners. En steeds meer mensen komen naar Noord voor vertier, cultuur of om te werken. Onze voorzitter Rob Post zei in Het Parool het volgende over het advies van de commissie: ‘Ik zou zeggen: snel aan de slag. In 1990 heb ik in het partijprogramma van de PvdA Noord al geschreven dat Sixhaven de achteringang van Centraal Station moet worden en tot mijn vreugde lees ik dat nu in dit plan terug. Wat de commissie voorstelt, is een prima pakket en waar ze beginnen te bouwen, maakt niet uit, als ze maar beginnen. Het lijkt alleen dat dit college, en ook het vorige, niet wíl bouwen. Maar nu stelt deze commissie het voor en ik begrijp dat ze van plan zijn dat plan te volgen. Dit is een pakket waarvan het logisch is dat het over dertig jaar is gerealiseerd. Geen weldenkend mens denkt dat dit niet nodig is.’ Het hele artikel leest u hier.

Opmerkelijk genoeg stelde het college bijna tegelijkertijd voor de pont tussen Centraal Station en de NDSM-werf te schrappen. ‘Dat is echt onbegrijpelijk,’ vindt Post, ‘dan wachten we jaren lang op een plan voor goede oeververbindingen, en dan ligt het er eindelijk, komt de gemeente met het idee om een pontverbinding te schrappen. Terwijl er juist méér ponten nodig zijn.’

Reageer!
De gemeente ontvangt tot 30 augustus 2020 reacties op het plan van de Commissie D’Hooghe. U kunt via deze link zelf een reactie indienen en u kunt ook graag uw visie op de plannen met ons delen. Mailt u naar op belangenbehartiging@veban.nl. We nemen uw inzichten graag mee bij het formuleren van de zienswijze van VEBAN.