Bedrijventerrein Metaalbewerkersweg wordt ‘Klaprozenbuurt’

12 februari

Het bedrijventerrein bij de Metaalbewerkersweg, ingeklemd tussen de Klaprozenweg, de Banne en de Bloemenbuurt, moet volgens de gemeente een levendige stadsbuurt worden met horeca, supermarkten, kappers en bedrijvigheid in de plinten en mooie binnentuinen waar kinderen kunnen spelen.

In de te ontwikkelen ‘Klaprozenbuurt’ komen woontorens van 4 tot 7 verdiepingen met op de Klaprozenweg accenten tot 12 lagen. Zo staat in de projectnota Klaprozenbuurt die op 5 februari door het college van B&W is vastgesteld.

Er moeten hier ongeveer 2.000 woningen komen. De verdeling wordt 80% wonen, 15% werken en 5% voorzieningen. Het vloeroppervlak voor bedrijven in het gebied blijft nagenoeg gelijk – nu 40.000 m2 bruto vloeroppervlak, in de nieuwe plannen 37.500 m2.

In dit gebied zijn nu 100 bedrijven gevestigd, waaronder veel meubelwinkels en bouwmarkten. Het eigendom is zeer versnipperd, 35 eigenaren over 50 kavels en grotendeels in erfpacht uitgegeven. De westkant van het gebied is in handen van GVB (garage voor stadsbussen), Gasunie (Gasdrukregelstation) en TenneT (een 150 kv schakelstation).

De ondernemers willen graag duidelijkheid over de planning, maar dat kan de gemeente niet geven. Vanwege het versnipperde eigendom is het moeilijk om een planning te maken.

De gemeente wil eigenaren stimuleren om zelf te gaan ontwikkelen, maar heeft voor veel kavels voorkeurrecht. Mochten eigenaren niet zelf willen ontwikkelen, heeft de gemeente als eerste recht om grond te kopen.

Sommige bedrijven (meubelwinkels en bouwmarkten) hebben aangegeven terug te willen komen, met het risico dat de huur omhoog gaat. Daarbij moet er een oplossing komen voor parkeren. De gemeente ziet liever geen parkeerplekken op maaiveld maar begrijpt ook dat een bouwmarkt haar klanten voor de deur wil laten parkeren.

Toch zullen er ook bedrijven moeten verhuizen, omdat hun bedrijfsactiviteiten teveel overlast veroorzaken (denk aan geluid en milieunormen).

De gemeente hoopt dat in 2020 de eerste kavels in verbouwing zijn.

Op 26 maart organiseert de Gemeente Amsterdam een inloopavond over het stedenbouwkundig schetsontwerp voor de Klaprozenbuurt. Klik hier voor meer informatie.