Column Bas Kok: A-lab

13 juli

A-lab bestaat deze zomer tien jaar. De vierdaagse jubileumfestiviteiten zijn net achter de rug. Het is niet zomaar een bedrijvenverzamelgebouw met creatieve mensen maar een broedplaats zoals die is bedoeld. Op deze plek werd een nieuw soort journalistiek uitgebroed. Hier kwam De Correspondent uit zijn ei om even later uit te vliegen en een inspiratie te zijn voor andere journalistieke vernieuwers. Op diezelfde manier is dit lab de afgelopen jaren een legbatterij van creatieve en innovatieve bedrijfjes geweest.

Ook op maatschappelijk vlak nam A-lab zijn verantwoordelijkheid. Waar anderen soms hoogdravend over inclusie en tolerantie praatten, werd hier gewoon een verdieping op het gebouw gezet om vluchtelingen een veilige woonplek te geven. Nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven, amper gedoe in de buurt over geweest en vooral: geen publicitair slaatje uit geslagen.
Het jubileum stond ook in het teken van het leggen van verbindingen in en voor de stad. Als spreker maakte ik van de gelegenheid gebruik. “Nu we hier toch aan de oevers van het IJ zijn,” sprak ik het zaaltje toe. “Amsterdam is de stad met de grootste brugdichtheid van de wereld. Tevens de enige stad op aarde waar twee grote stadsdelen brugloos van elkaar gescheiden zijn door een water van een goeie 200 meter.”

Over die noodzakelijke brug wordt al bijna twee eeuwen gesproken. Ondertussen spant de Stopera zich in om de verplaatsing van de Passenger Terminal – noodzakelijke om de brug bij NDSM te realiseren – uit te stellen. Ze willen er voor miljoenen walstroom aan leggen zodat ze over vijf jaar kunnen zeggen: “De gemeente gaat toch niet eerst voor miljoenen walstroom aanleggen om dan de cruiseterminal te verplaatsen!” Dus bestelt het stadhuis nog een extra rondje ponten. Mag ik Jan Schaefer vrijelijk citeren? “Over gelul kan je niet lopen”.
Als het om een brug over het IJ gaat ben ik van het Rotterdamse adagium: geen woorden maar daden. Woorden kunnen huichelen maar feiten zijn daar te simpel voor. Gewoon beginnen met de voorbereidingen van de bouw.

Maar eerst even met zomervakantie. Ik heb een leestip uit eigen doos. Onlangs verscheen mijn nieuwe boek Op een dag in Nieuw-West. Een ander stadsdeel ja. Ik beschrijf erin op welke wijze het de Stopera de rijke stadsdelen al een eeuw lang voortrekt ten koste van Nieuw-West, Zuidoost en Noord. Mijn boek duikt graag met jou de vakantiekoffer in.

Fijne zomer!