Column Bas Kok | Bel stuk bij KPN
Sinds 2012 woon ik in de Bongerd. Een van de vele bedrijventerreinen van Noord die werd getransformeerd tot woonwijk. Er stond een leeg bedrijfspand van KPN als laatste Mohicaan omdat zich binnenin het gebouw een stukje telefooncentrale bevond dat nog in werking was. Voor het lege gebouw van KPN hadden wij als nieuwe bewoners een muurschildering in gedachten, een beetje vrolijkheid zou de bunker sieren. Maar de bel van Notarisappelstraat 31 was stuk – best knap voor een belbedrijf. Zo staat het er nu al minsten twaalf jaar grauw en omhekt. Het kantoorgebouw (1600 m2 plus souterrain) heeft een parkeerplaats voor zo’n 15 wagens maar er staat zelden een auto. De binnenruimte is stoffig, de verf bladdert van de muren en de telefoonapparatuur is verouderd. In andere delen van Nederland heeft KPN dit soort onbemande telefooncentrales al lang vervangen door een straatkast van een vierkante meter. Maar dit Amsterdamse stukje vastgoed wil men voor geen goud kwijt. Iedereen weet dat Amsterdamse stenen vanzelf meer waard worden.
Ondertussen is het ooit zo productieve gebied een monotone woonwijk met 1300 huizen zonder enige collectieve bedrijvigheid. Er is een supermarkt en een school, maar een buurtkamer, koffiehuis of andere ontmoetingsruimte ontbreken. De laatste jaren zijn op de aangrenzende bedrijventerreinen ook transformaties gestart. Maakbedrijfjes zijn tevergeefs op zoek naar vervangende ruimte in de omliggende buurt. Fietsenreparatie, repaircafé, een kleermaker en meubelmakers – of gewoon buurtbewoners die een gezellige werkplek zoeken. De Bongerd snakt naar zo’n plek. De etage van het gebouw is een perfecte werkplek, de begane grond met ruime parkeerplaats van KPN is geknipt voor fietsreparatie annex theetuin.
Los van het feit dat bewoners en bedrijfjes deze plek hard nodig hebben, is het een serieus gegeven dat een bedrijf als KPN de leegstandwet zo langdurig overtreedt. Volgens de gemeentewet is sprake van leegstand als meer dan vijftig procent van het vloeroppervlak ongebruikt is. Het voormalig staatsbedrijf is in de Bongerd al meer dan twaalf jaar flink in overtreding.
Uiteraard heb ik dit voorgelegd aan KPN. Vanuit Rotterdam ontkent een woordvoerder de leegstand. Geen sprake van, het is een onbemande centrale en hij is op deze manier nodig. Op het verwijt dat leegstand verboden is gaat de woordvoerder niet in – daarmee is de kous af.
Waar is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van KPN? Mazzel dat ze als enige mocht blijven op een getransformeerd bedrijventerrein, dan mag je compassie met Noordse collega-ondernemers verwachten. Dus KPN, bij deze luid ik de bel. Slapende krakers wil ik niet wakker maken, maar wel een telefoonbedrijf met een kapotte bel. Vorm deze afzichtelijke bunker om tot een vrolijke makers-hub met in elk geval een fietsenmaker. Ik stel voor dat we de locatie Fietsbel noemen.