Column Bas Kok: Geen rosse buurt, wel zeekastelen en filmtoerisme

07 juni

Geen rosse buurt, wel zeekastelen en filmtoerisme

Je kunt niet zeggen dat Noord zich het erotisch centrum in de maag laat splitsen. Vroeger kon de stad alles bij ons dumpen. Maar Noord is veranderd. Een van mijn Whatsapp-groepen heet ‘Updates Erotisch Centrum’. Een paar honderd – direct of indirect bij bestuurlijk Noord betrokken- inwoners die zich de kaas niet van het brood laten eten. Elke dag passeren documenten die illustreren dat de gemeente een spelletje speelt met Noord. Met Zuid ook trouwens, want daar liggen die andere ‘geschikte locaties’ voor het erotisch centrum.

Eén ding doet me goed. Noord laat zich – letterlijk en figuurlijk – niet meer afschepen. De overkant van het IJ is in de Stopera nog steeds een automatische zoeklocatie voor windmolens en andere ongevalligheden, maar niet langer laat Noord dit gedwee over zich komen. In de dagelijkse Whatsapp-berichten is keer op keer lezen hoe ‘olifantesk’ het sekspaleisplan is voor die porseleinen culturele scheepswerf. Hoeveel argumenten zijn nog nodig, hoe hoog kan tegenbewijs gestapeld? Gelijk-hebben is iets anders dan gelijk-krijgen.

In de Babylonische toren van feiten, die pleiten tegen een sekswerf, moeten we er misschien nog een invalshoek bij trekken. Het gaat niet alleen om de redenen waarom een sekspaleis in Noord een slecht idee is. In deze kwestie kunnen we vragen dat slecht gemeentebeleid wordt omgebogen zodat er helemaal geen erotisch centrum nodig is. Als bezoekersdruk op de binnenstad het probleem is, en afnemende aantallen de oplossing, dan zijn er andere ‘quick wins’.

Allereerst de Passenger Terminal (PTA) ten oosten van Centraal Station. In een goed jaar drijven bijna 200 zeekastelen met ongeveer 6000 mensen aan boord de binnenstad in. Jaren geleden al besloot de gemeente dat de Passenger Terminal moest worden verplaatst. Naast de dieseluitstoot ook vanwege de toeristische druk op de binnenstad en de aanleg van bruggen over het IJ. Maar de gemeente lijkt dit democratisch besluit vergeten en gaat de PTA binnenkort van walstroom voorzien. Ik zou zeggen: doe dát vooral niet. Verplaatsen die terminal! Zelfde laken een pak wat betreft de komst van IDFA. Het Vondelparkpaviljoen krijgt in het meest drukke deel een bezoekersmagneet met diverse filmzalen en een permanente festivallocatie.

Is dit dezelfde Stopera die die ons uitlegt dat er in de binnenstad écht geen bezoeker meer bij kan? Of zijn sommige bezoekers altijd welkom in de oude stad en mag het ‘schoelje’ de pont op naar Noord?

Burgemeester, tekst en uitleg s.v.p.