Column Bas Kok: Maak van Buurtpark-NDSM Brugpark-NDSM
Met de nooit gebouwde brug over het IJ ging in het verleden alles mis wat mis kon gaan. Maar er gaan ook al dingen fout bij toekomstige bruggen over het IJ. In het heden worden fouten gemaakt die in de toekomst tot problemen leiden.
Een daarvan heeft te maken met de reservering voor de westelijke brug. De NDS-REM-brug, noem ik hem liefkozend. Die gaat NDSM verbinden met de Houthaven. Overigens gaat dat pas op z’n vroegst over vijftien jaar gebeuren, maar de besluitvorming erover is definitief. Op onze voormalig scheepswerf schieten de woontorens uit de grond en het aantal passagiers op de diverse Noord-ponten ligt nu al op 33 miljoen per jaar (90.000 overtochten per dag). Desondanks heeft men geen haast met de bruggen.
Behalve dat gebrek aan tempo, gaat er nog iets anders mis. Dat betreft de communicatie over – en daarmee het draagvlak van omwonenden voor – de al jaren geleden vastgelegde reservering voor de NDSM-brug. Aan de noordkant is de bestemde plek bij Helling5 (met als tweede optie het Kraanspoor). Inmiddels is op ongeveer vijftien meter afstand daarvan het appartementengebouw SouthDock opgeleverd. Tevens is op de plek van Helling5 afgelopen zomer een tijdelijk buurtpark aangelegd. Een fijn en mooi parkje, tot zover alles prima.
Wat misgaat is de gemeentelijke communicatie. NDSM heeft een tekort aan groen en in veel uitingen wordt het park begroet als de verlosser. Het woord ‘tijdelijk’ valt maar wordt nergens in verband gebracht met de komst van de brug. Hoe lang blijft het park? “Dit hangt af van alle ontwikkelingen op de NDSM-werf,” houdt de gemeentelijke website het vaag. Het bordje in het park zelf rept al helemaal niet van tijdelijkheid. Integendeel, het groen wordt beschreven als cruciaal voor de lokale biodiversiteit. Niets meer aan doen.
Buurtpark op Helling 5 – Gemeente Amsterdam
Hier is sprake van misinformatie – of van het onthouden van relevante informatie. De duur van de tijdelijkheid hangt namelijk gewoon af van het traject en de bouwstart van de westelijke brug over het IJ. In plaats van deze helderheid te verschaffen maakt de gemeente gewag van ‘een definitief park dat groter zal zijn’. Dat noem je valse verwachtingen wekken. Ik zie de boze reacties van de bewoners van SouthDock straks al voor me: “De gemeente beloofde ons tien jaar geleden een groter park. En wat krijgen we: een grote brúg!”
Precies zo ging het ruim vijf jaar geleden mis op Java-eiland. Daar brak een volksopstand uit omdat bewoners van de appartementen geen aanbrug voor hun blok wilden.
Ik mag hopen dat bewoners van SouthDock vooraf geïnformeerd zijn over de toen al bestaande reservering voor de NDSM-brug. Iets doet me daaraan twijfelen. De gemeente heeft contact gehad met de bewoners, maar hebben ze hen duidelijk verteld dat er hoogst waarschijnlijk een brug voor hun deur komt? In niet gemeentelijke uitingen zoals die van de stichting NDSM is al helemaal niets te vinden over de brug. Hellingpark op de NDSM-werf – Leven op NDSM
Deze knullige en tekortschietende informatie is niet onschuldig. Over vijf a tien jaar zet het kwaad bloed als het parkje totaal onverwacht op de schop gaat om plaats te maken voor de brug. Zeker weten dat de brug over het IJ dan de boeman is. Hij zal tegengewerkt gaan worden en er zal nodeloos veel gedoe over zijn.
Terwijl een simpele disclaimer richting bewoners volstaat:
“In het buurtpark op Helling5 staat op termijn de aanlanding van de brug over het IJ gepland. Om die reden heet dit het Brugpark. De brug biedt u vele voordelen, maar voor het geval u als buurtbewoner niet nabij deze brug wilt wonen bent u bij deze geïnformeerd.”