Column Bas Kok | Mosveldmarkt

05 juni

Misschien dat je het op een woensdag, vrijdag of zaterdag al hebt gezien, de markt is terug op het Mosveld. In 2014 moest die er weg vanwege de bouw van het huidige winkelcentrum. De kramen vertrokken naar de 500 meter lange Van der Pekstraat alwaar ze op de eerste 200 meter de ‘Pekmarkt’ vormden. Die straat was destijds net voorzien van een brede klinkerboulevard in het midden. Zoeken was het naar de juiste opstelling, want de Van der Pekstraat is lang genoeg voor drie markten. De kramen kwamen aan de noordkant van de straat bij de rotonde. Aanvankelijk was er aan de zuidhelft van de straat – richting Van der Pekplein – op gezette tijden een biologische marktje. Dat hield het er niet lang vol. De Pekmarkt floreerde de afgelopen tien jaar evenmin. Misschien dat de straat te lang en te leeg is, of te breed. Geen liefde op het eerste gezicht en ook niet op het tweede. De Van der Pekstraat is een mooie maar wel erg rechte straat. Die komt beter tot z’n recht als groene stadsallée met terrassen in de middenstrook – dan is een lange zichtlijn fijn.

Vanwege werkzaamheden in de openbare ruimte en grootschalige renovatie van woningen in de Van der Pekbuurt belandde de markt weer op z’n oude stek. Vooraf al klonk gejuich en vanaf dag één is duidelijk: er is een verloren zoon terug gekeerd in Noord.

Op de nieuwe Mosveldmarkt klopt iets heel erg goed. Retaildeskundigen zullen het ongetwijfeld kunnen verklaren. De winkels en de markt zijn elkaars type. De chemie vonkt er van af, ze bezorgen elkaar bezoekers. In de marktstraat is de afstand lekker klein maar net niet te krap. Aan beide uiteinden een supermarkt, aan de westkant waaiert de markt knus uit in twee kleine pleintjes. Misschien is er iets te weinig ruimte, maar te véél ruimte is killing voor een markt. Wat ook leuk is: de aloude marktcafé’s hebben tien jaar geduldig gewacht om weer als koffiehuizen voor de verkopers te fungeren.

Straks stappen mensen uit de grachtengordel in de Noord/Zuidlijn voor deze markt. Dan staan nieuwe standhouders te dringen en wordt er hopelijk een oude oplossing van stal gehaald: een stukje markt erbij na de tunnel op het Mosplein. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar de nieuwe Mosveldmarkt is gezelliger dan de oude. Zo gezellig was het winderige talud van de Johan van Hasseltweg niet met z’n prikkelstruiken waar plastic zakjes weken in bleven steken. De huidige Mosveldmarkt begint de gezelligste plek van Noord te worden!

Een ding kan nog roet in het eten gooien. Officieel is de verplaatsing tijdelijk. De gemeente gaat onderzoeken welke locatie beter is voor de markt en het winkelgebied: de Van der Pekstraat of het Mosveld. Mijn voorkeur is duidelijk. Als je het met me eens bent, ga elke week eventjes op het Mosveld kijken – en wel kopen.