Column Bas Kok: Noord als het museumkwartier van Amsterdam

08 september

Tijdens een zomervakantie in Engeland kun je uitstekend inspiratie opdoen voor Amsterdam Noord. In mijn hoofd schoten Noordse musea als paddenstoelen uit de grond. Britse steden met een nautische geschiedenis vereren hun scheepsbouw en dokken met musea. Neem het Museum of London Docklands dat een pareltje is. Niet alleen het verleden van scheepswerven en de haven worden er herdacht maar ook de rivier de Thames is het onderwerp.

Het IJ heeft ook zo’n rijk verleden, dacht ik. Een kleinere plaats als Ipswich heeft ook een interessant havenmuseum. Iets dergelijks zou perfect passen op NDSM. Sinds het verdwijnen van de museumhaven met bijvoorbeeld die Russische duikboot, lijkt de aandacht voor het verleden van de Noordse nautiek en scheepsbouw wat aan het zicht onttrokken. Gelukkig houden de helden van de stichting NDSM herleeft de herinnering warm, maar de tentoonstelling van werfrelikwieën mag zichtbaarder worden. Het is ook tijd om de Dokwerker terug te halen naar de dokken. Vanuit de Noordse scheepswerven werd het vuur van de Februaristaking ontstoken, wat zou het passend en mooi zijn als de Dokwerker bij de pontaanlanding komt te staan!

Ik span mij al jaren in voor de komst van meer musea naar Noord. Deels omdat ik noorderling ben maar zeker ook omdat Noord de ideale museumplek is. Niet alleen NDSM is een overtuigend ‘blauw museumplein’. Overhoeks of de Sixhaven lijken me geschikt voor het Slavernijmuseum – deze locaties staan inderdaad op het keuzelijstje. Daarnaast is het Buikslotermeerplein zeer geschikt voor musea. Station Noord ligt op vier minuten van Amsterdam CS en zes minuten van de Dam. Van de Dam naar het ‘echte’ Museumplein is het twaalf minuten. Need i say more?

Het voor musea gereserveerde cultuurkavel naast de Pathé-bioscoop blijft vooralsnog leeg. Onnodig. In Amstelveen ligt het Cobra-museum op ruim vijftíg minuten van de Dam. Het museum heeft een prachtige collectie maar is slecht bereikbaar en kampt met weinig bezoekers. Verplaats deze collectie naar het Buikslotermeerplein, dan gaan de toeristen op de Dam er wél naartoe. Zielig voor Amstelveen misschien, maar deze gemeente parasiteert de laatste decennia al te zeer op de rijkdommen van Amsterdam. Misschien moeten we ze eens uitleggen dat de A van CoBrA (Copenhagen, Brussel, Amsterdam) nooit stond voor Amstelveen?

Ook het ontbrekende nationale sportmuseum van ons land past goed in de buurt van Station Noord. Ergens op Elzenhagen bij de atletiekbaan, bijvoorbeeld. Noord als het nieuwe Museumplein van Amsterdam, van mij mag het!