De ontwikkeling van het Buikslotermeerplein bevindt zich in de reservetijd

27 mei

“De ontwikkeling van het Buikslotermeerplein bevindt zich allang in de reservetijd.”

Dat schrijft VEBAN in een zienswijze op de Projectnota Buikslotermeerplein die in maart dit jaar naar buiten werd gebracht door de gemeente. ​VEBAN is blij dat de plannen voor een ‘Hart van Noord’ tot stand zijn gekomen in samenwerking met de ​winkeliers en ​pandeigenaren van winkelcentrum Boven ’t Y. ​De opening naar de omliggende wijken en de uitbreiding van functies zijn voor het winkelcentrum en voor de omliggende gebieden een positieve ontwikkeling.

​Daarnaast pleit VEBAN voor het Buiksotermeerplein als geheel voor een meer voortvarende aanpak en meer zelfvertrouwen. Het gebied heeft een veel grotere economische potentie.

VEBAN heeft in het verleden al vaker haar visie op het Buikslotermeerplein gedeeld. Veel van onze suggesties komen ook in deze zienswijze weer terug.

  • Maak van het Buikslotermeerplein een prachtige entree van Amsterdam en een uitnodigende poort naar het landelijk gebied: de Poort van Waterland.
  • Zorg dat het Buikslotermeerplein van grotere economische waarde wordt in stadsbreed en regionaal perspectief door het via de Noord/Zuidlijn, de Ring A10 en het regionaal verkeersknooppunt met een veel groter gebied te verbinden.
  • Ontwikkel post-corona wonen en werken op de Noordas, laat de investering van de Noord/Zuidlijn niet links liggen.
  • Verrijk met een volwassen kantorenplan, een culturele trekpleister van grootstedelijk niveau, gericht hotelbeleid en tijdelijke trekpleisters.
  • Groen inrichten is goed, maar ‘groen’ als programmering is een gemiste kans.