Even voorstellen… VEBAN-lid A-NORTH

16 mei

Samen met Loek Wisman en Kees Poldervaart, is Janneke Kreike vorig jaar A-NORTH gestart. Waarom? Wij zijn gek op Amsterdam-Noord en Waterland en willen graag dit prachtige stadsdeel aan de wereld laten zien. Wij geloven in de kracht van verbinding en gebruiken het aanbod van lokale ondernemers om samen met hen bijzondere tours en unieke belevingen te ontwikkelen.

Janneke stelt zich als recent nieuw VEBAN-lid graag aan u voor!

“Al vanaf mijn studie Toerisme ben ik gefascineerd van reizen. Het kennismaken met verschillende culturen, de verhalen van lokale bewoners en de impact van natuur op een gebied, heeft mijn leven verrijkt. Ik heb gewerkt voor grote tour- en evenementenbureaus zoals D-reizen, MenM Events en ATPI, maar vind het nu juist leuk om mensen mijn eigen woonplaats te laten zien: Amsterdam!”

Kees en Loek zijn geboren en getogen in Amsterdam-Noord en kennen het gebied op hun duimpje. In 2011 leerde Janneke Amsterdam-Noord kennen en ze was op slag verliefd! Het bruisende karakter, de verborgen kunst in garages, industriële architectuur in contrast met het Hollandse landschap van o.a. Waterland, maken Amsterdam-Noord het meest dynamische en interessantste stadsdeel van Amsterdam.

“Wat ik vooral boeiend vind, zijn de verhalen die hier liggen in relatie met de stad! Van het boerenlandschap waar men vroeger de melk via een trekschuit naar de Amsterdamse markt bracht; de oude kapiteinswoningen vanaf waar je je kunt inbeelden tot waar het IJ vroeger kwam; de tuindorpen die zijn ontstaan tijdens de opkomst van de industrie in Amsterdam zoals Fokker en Shell; tot aan het ontstaan en de ondergang van de NDSM-werf!

Sinds 2013 ben ik betrokken bij het Toeristisch Ondernemers Platform (TOP) Amsterdam-Noord. Destijds waren we met TOP vooral bezig om Amsterdam-Noord letterlijk op de toeristische kaart te krijgen. Inmiddels heeft het aantal bezoekers van Amsterdam-Noord een enorme vlucht genomen. Met het groeiend aantal bezoekers is het zaak om de mensen die Noord bezoeken niet alleen kennis te laten maken met de grote bezienswaardigheden, zoals EYE en A’DAM. Daarom willen we met A-NORTH juist de focus leggen op het lokale aanbod in verschillende gebieden in Amsterdam-Noord & Waterland en inspelen op bijzondere belevingen.”

Het afgelopen jaar heeft A-NORTH al een aantal mooie tours en events mogen verzorgen.

“Van een creatieve tour, waarbij we in het huis van Frank Alsema stonden tot aan een fietstour langs de stedenbouwkundige ontwikkelingen in Noord. Daarnaast hebben we vooral gewerkt aan het vergroten van ons netwerk. We hebben relaties gelegd met lokale toeristisch ondernemers, kunstenaars, boerenbedrijven en gidsen. Inmiddels hebben we een groep Noorderlingen om ons heen verzamelt die prachtige verhalen kunnen vertellen, welke zo kenmerkend zijn voor dit gebied.

Daarnaast zijn er leuke partnerschappen ontstaan en zijn we continue bezig met de ontwikkeling van exclusieve en bijzondere belevingen. Zo werken we in samenwerking met het Grachtenfestival aan een tour langs muziekkapellen in Landelijk Noord en recentelijk hebben we met Saen Saddles een bijzondere fietstocht gelanceerd langs cultureel erfgoed naar de Zaanstreek. Komend seizoen staan er exclusieve tours op het programma in samenwerking met Staats Bos Beheer en willen we met SEGA/ Stichting MOVE een tour naar ‘de Verboden Havens’ realiseren.”

Uiteraard blijft het team van A-NORTH open staan voor nieuwe samenwerkingen met lokale ondernemers.

“Daarbij zijn wij natuurlijk van mening dat alle bedrijven die in Noord zijn gevestigd op zijn minst een keer op tour moeten in dit prachtige gebied!”

Kijk voor informatie over de tours op: www.a-north.nl of bel op: 06-36 445 883.