Het is heel mooi – en tóch is het niet genoeg, een fietsbrug zonder ov-verbinding
VEBAN heeft 8 juli jl. deze reactie gegeven aan het Financieel Dagblad op de berichten over de financiering van de Oostbrug over het IJ:
De Vereniging van Bedrijven Amsterdam-Noord (VEBAN) is blij met het geld dat wethouder Van der Horst en de Vervoerregio Amsterdam hebben toegezegd voor de Oostbrug over het IJ. VEBAN pleit er desondanks voor om toch nog extra geld te vinden en niet alleen voetgangers en fietsers, maar ook openbaar vervoer over de brug te laten rijden. ‘We krijgen eeuwig spijt als we nu genoegen nemen met deze second best variant’, zegt Rob Post, voorzitter van VEBAN.
Noorderlingen zijn doorgaans bescheiden. Te bescheiden, vindt Post. Zeker als het om de bereikbaarheid van hun stadsdeel gaat. Moeten Noorderlingen een overvolle pont aan zich voorbij laten gaan? Dan klagen ze niet, maar leggen zich neer bij de gedwongen ‘onthaasting’. Ook kwam er geen opstand toen metrohalte Sixhaven van de Noord/Zuidlijn bij de eerste financiële tegenvaller van de Noord/Zuidlijn sneuvelde. Terwijl dat nou net de halte was die de ponten had kunnen ontlasten. De halte zou op een later moment alsnog gebouwd worden. Tot nu heeft het college daar bij latere gelegenheden niet voor gekozen. De tweede Coentunnel zorgde niet voor de voorziene twee extra rijbanen, maar vanuit Noord is er slechts één rijbaan beschikbaar. En iedereen die zich weleens per bus door Noord wil verplaatsen, komt erachter dat grote delen van het grootste stadsdeel gewoon onbereikbaar zijn. En dat terwijl het stadsbestuur ons allemaal graag uit de auto wil hebben. ‘Met alle welwillendheid is dat in Noord gewoon onmogelijk,’ aldus Post.
Na 185 jaar praten moet je je niet neerleggen bij second best
‘Je durft het bijna niet meer te vragen, maar dat zou juist dom zijn,’ zegt Rob Post ‘We wachten er al 185 jaar op. En dan lijkt er ineens een reëel vooruitzicht te zijn op een brug over het IJ. Je eerste reflex is natuurlijk om daar heel blij mee te zijn. En dat zijn we ook, want de financiering is dus een heel eind opgeschoten. Daar verdienen Van der Horst en de Vervoerregio complimenten voor. Toch is het nét niet wat het moet zijn. Alle argumenten pleiten voor een brug over het IJ met een ov-verbinding. We krijgen echt spijt als we dat niet doen. Geen enkel stadsdeel groeit zo snel als Amsterdam-Noord. En die groei gaat de komende jaren door van 100.000 inwoners nu naar 150.000 in Noord, en ook de buurgemeenten ten Noorden van Amsterdam groeien. Deze brug zou daarmee ook een belangrijke verbinding met Waterland, Purmerend, Landsmeer, Oostzaan en Zaanstad kunnen worden. Het college geeft zelf dat argument en zou daarom met een ov-verbinding over het IJ zo veel meer mensen uit de auto kunnen halen. Nu wordt het een mooiweerroute voor e-bikers. Maar in de winter en bij slecht weer zoeken mensen toch een alternatief. Laat dat alternatief het OV zijn. VEBAN roept Van der Horst, die overigens ook stadsdeel Noord in haar portefeuille heeft, op om ook met het Rijk te spreken over een financiële bijdrage. Ter vergelijk: de brug in Rotterdam naar Zuid ligt er in 2033 en kost 1,3 miljard euro. Het Rijk betaalt daaraan mee: € 634 miljoen. Daar gaan ook auto’s en een tramlijn over. Dit alles om 35.000 woningen mogelijk te maken. ‘Je kunt het maar één keer goed doen,’ zegt Post.
De fietsbrug die Noord en Oost met elkaar moet verbinden kost circa 300 miljoen euro. Oostbrug Artist Impression Beeld Gemeente Amsterdam