Tijd voor een Noordas, als tegenhanger voor de Zuidas

13 juli

Nieuwsitem AT5/NH Amsterdam, 20 juni 2022

Als het aan de ondernemersvereniging in Amsterdam-Noord (VEBAN) ligt, wordt er de komende jaren geïnvesteerd in een Noordas. Ondernemers die de oversteek al maakten, zien het idee van een Zuidas-tegenhanger wel zitten, zolang de Noordse identiteit maar de boventoon blijft voeren. “Er heerst hier een soort Berlijnse sfeer, veel ruimte voor creativiteit.”

Volgens de VEBAN is er in Amsterdam-Noord ruimte voor zo’n 600.000 vierkante meter kantoorvloer. Waarom die kantoren er moeten komen? “Het is goed voor de werkgelegenheid in Noord. Het is altijd goed voor een stadsdeel als er een goede mix tussen wonen en werken is”, zegt voorzitter Rob Post.

Over hoe het gebied eruit moet komen te zien, heeft Post al nagedacht. Als het aan hem ligt, krijgt de Noordas een ankerachtige vorm die begint bij de metrohalte aan het Buikslotermeerplein, via het Noorderpark richting het water loopt en vervolgens daar aan twee kanten opzijbuigt: “Dan heb je rechts Noordoost en Noordwest. Dat zijn gebieden zijn waar genoeg ruimte is voor innovatie, nieuwe industrieën die met moderne energiebehoeftes bezig zijn.”

Klik hier voor het nieuwsitem & interview op AT5

Klik op onderstaande link voor het Visiedocument Noordas:
VISIEDOCUMENT NOORDAS – JANUARI 2022