Column Bas Kok: Hybride werken aan het IJ

06 oktober

Tegenwoordig hoef je voor kantoorwerk niet meer naar kantoor. Het werk(gevers)leven van de meesten gaat de komende jaren alleen maar meer veranderen. In Noord zie je dat gebeuren. Neem Shell, ooit het meest gesloten werkbastion van ons stadsdeel. Ruim tien jaar geleden verhuisde het Shell Technology Centre (STCA) van Overhoeks naar de huidige plek in de Buiksloterham. Plotseling geen ijzeren hekken meer om het gebouw – je kon weer gewoon naar de draaideur lopen. Weer wat jaren later maakten ze hun weidse voortuin tot publiek groen. En nog wat recenter werd het het STCA omgedoopt tot ETCA: Energy Transition Campus Amsterdam.

Dat is meer dan een wijziging van letters. Aan de oevers van het IJ voltrekt zich een complete revolutie waarin de werkwereld binnenstebuiten wordt getrokken. Waar Shell voorheen pottenkijkers weerde, nodigt het nu universiteiten en andere bedrijven uit om samen in het lab te werken. Er zijn heus nog wat geheime recepten maar er wordt vooral veel samengewerkt met tal van nieuwe start-ups en scale-ups – kleine hoogwaardige bedrijfjes. De wereld van techniek is namelijk veel te ingewikkeld om in je eentje te snappen. Sinds 2021 vindt in Noord een invasie plaats van innovatieve bedrijfjes.

Shell is niet het enige Noordse bedrijf dat zijn eigen poorten openzet voor de buitenwereld. SITE Urban Development, gespecialiseerd in gebiedsontwikkeling, loopt voorop in de wereld van stedelijk werken. Binnenkort verlaten ze hun ‘ouderwetse’ industriële kantoorloods om aan de Asterweg hun nieuwe ‘clubhuis’ te betrekken. De werkplekken, workshopruimtes en het co-workcafé zijn niet langer alleen van de eigen medewerkers, andere zelfstandigen en ondernemers zijn er ook welkom. Verderop in Noord – op het Cornelis Douwesterrein – is Winclove Probiotics bezig met bijzondere nieuwbouw waarin binnen en buiten door elkaar heen loopt.

Als je eens met eigen ogen deze bedrijvigheid in Noord wilt bekijken, dan kan dat op vrijdag 19 april 2024 tijdens de VEBAN Open Bedrijvendag. Noordse bedrijven zetten dan hun deuren wagenwijd open voor iedereen die eens áchter de gevels wil kijken. Zet ’m alvast in je agenda. www.openbedrijvendagamsterdamnoord.nl

De essentie van het nieuwe werken is hybride. De scheiding tussen thuis en kantoor, werken en vrije tijd, binnen en buiten, collega en concurrent, ze vervaagt. Toch blijft fysiek samenkomen en elkaar inspireren belangrijk. Medewerkers zullen een steeds betere reden willen hebben om naar werk af te reizen. Daarom zullen ook het stedelijke landschap, cultuur, recreatie en leisure steeds belangrijker worden in de 21e-eeuwse werkwereld. Aan een tafeltennistafel en dartbord heb je straks niet meer genoeg. De stadsdelen die een inspirerend groen-blauw stadslandschap vol fijne ontmoetingsplekken kunnen voorschotelen gaan het winnen van de monofunctionele zakendistricten en bedrijventerreinen. Volgens mij is dat goed nieuws voor Noord!