Nieuwe Oostbrug verbindt Amsterdam-Noord en -Oost: Bouw start binnenkort

06 juni
De komende tien jaar wordt er gewerkt aan de bouw van de Oostbrug, die Amsterdam-Noord met Amsterdam-Oost gaat verbinden. Met een lengte van 1,2 kilometer en een hoogte van 14 meter wordt dit de langste en hoogste brug van Amsterdam, met een doorvaarhoogte van 12,5 meter voor scheepvaartverkeer. De kosten van de brug worden geschat op 320 miljoen euro.

Twee stadsdeelbestuurders, Yassmine el Ksaihi (Noord) en Zeeger Ernsting (Oost), gaven uitleg over het project. Ze benadrukten het belang van meer verbindingen tussen de stadsdelen, vooral omdat de huidige verbindingen onder druk staan en het openbaar vervoer kwetsbaar is.

Naast de Oostbrug wordt er ook gesproken over een toekomstige Westbrug, die Noord met de Haparandadam zal verbinden. Deze brug staat echter pas gepland voor 2040 of later. De Oostbrug heeft momenteel prioriteit en wordt verwacht in 2034 klaar te zijn.

Het project maakt deel uit van een groter pakket aan infrastructuurverbeteringen, waaronder een voetgangerstunnel en pontverbindingen. Er is vertrouwen dat de Oostbrug binnen budget en tijd zal worden gerealiseerd, ondanks de complexiteit van het project.

De brug wordt gezien als een cruciale stap om Noord beter te verbinden met de rest van Amsterdam, zowel voor bewoners als voor werknemers die mobiliteit nodig hebben. Er is brede politieke en bestuurlijke steun voor het project, waardoor de kans groot is dat het daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

Lees hier meer>