Projectnota Hamerkwartier: van Bedrijventerrein naar een bruisende hoogstedelijke woon-werk buurt

04 december

Een autoluwe wijk met 6.700 woningen waar bewoners een rondje hardlopen langs de Meeuwenlaan, Johan van Hasseltweg en de IJ oevers tot aan IJpontplein. Dat heeft de gemeente Amsterdam voor ogen met het Hamerkwartier.

Met ook ruimte voor ondernemers. Het industriële karakter van de wijk moet behouden blijven met een mix van 2/3 wonen en 1/3 werken. In de ontwerpplannen zijn ook bedrijfsloodsen opgenomen. Uiteindelijk zal het aantal werkenden in het Hamerkwartier verdubbelen tot 5.000 mensen.

De wijk wordt ontsloten door de komst van metrostation Noorderpark en de aanleg van de Javabrug. Fiets- en wandelroutes krijgen prioriteit. De auto moet zoveel mogelijk uit het zicht verdwijnen. Parkeren kan in parkeergarages onder de grond.

De bouw zal hoogstwaarschijnlijk beginnen op het Draka terrein, in handen van Amvest. Dat plot is nu vrijgekomen en ligt heel gunstig langs het IJ. Dat maakt het Hamerkwartier aantrekkelijk als versnellingslocatie, dat wil zeggen dat de gemeente de besluitvormingsprocedure versnelt omdat er grote behoefte is aan nieuwe woningen.

Het projectbesluit ligt nu tot 21 december ter inspraak bij de gemeente. VEBAN zal op basis van de input van haar leden tijdens de ontbijtmeeting op 28 november een reactie opstellen. Uw aanvullingen zijn nog steeds welkom! U kunt zelf ook een reactie insturen.