Winclove over lokale maatschappelijke betrokkenheid
“Als Noord-Amsterdams bedrijf willen we iets terugdoen voor de mensen en kinderen uit Noord”, vertelt Ans Kristians die al meer dan twintig jaar werkzaam is bij het familiebedrijf Winclove Priobiotics in de Buiksloterham.
Ooit begonnen in de binnendienst met drie anderen, is Ans nu verantwoordelijk voor het maatschappelijk betrokken ondernemen binnen het bedrijf. Winclove produceert probiotica-voedingssupplementen, ‘goede bacteriën’ en verkoopt deze over de hele wereld.
Veel bedrijven doen iets voor de maatschappij, ze doneren aan SOS kinderdorpen, gaan hardlopen voor KIKA of doen mee aan Make a Wish. Maar voor Ans, geboren en getogen in Tuindorp-Oostzaan, is het juist belangrijk om als bedrijf binding te hebben met de plek waar je gevestigd bent en lokaal iets te betekenen voor de mensen in de buurt. Daarom werkt Winclove nauw samen met Doras, verantwoordelijk voor alle maatschappelijke dienstverlening in Noord. Zoals het taalmaatjesproject.
“Elke donderdagmiddag gaan we een uur wandelen met mensen die nog niet zo goed Nederlands kunnen. Statushouders, Syrische vluchtelingen, maar ook mensen die hier al 15 jaar wonen, komen langs. Al kletsend leren ze iets beter Nederlands. Ontzettend leuk”, vertelt Ans. Dit doet ze samen met Marjolein Aan, ook werkzaam bij Winclove en Anke Ruler van Doras. Alle medewerkers van Winclove – meer dan 90 – mogen onder werktijd dit vrijwilligerswerk doen. “Soms zijn we met zijn tweeën, maar op andere donderdagen zijn we met meer.”
Maar Ans komt ook graag op basisscholen om te vertellen over Winclove, probiotica en de darmen. Dan neemt ze gebakjes in de vorm van een drol mee, speciaal gemaakt door de buren van Winclove, Kwekkeboom. En dan vertelt een collega wat poep en plas allemaal voor goede bacteriën heeft en hoe probiotica werkt. De week erop komen de leerlingen uit groep 7 en 8 bij Winclove op bezoek, zien ze het laboratorium en de productieruimte en mogen ze speed-daten met collega’s van Ans, van de receptioniste tot wetenschappers. “Ik wil de kinderen vooral meegeven hoe het werkt binnen een bedrijf en welke functies je allemaal hebt een perspectief bieden. Sommigen kinderen hebben echt geen idee.” Bedoeling is dat alle 33 lagere scholen in Noord aan bod komen.
Nog ideeën genoeg, Ans is net begonnen. Zo is er al een Winclove-fonds dat beheerd wordt door Doras en waar soms iets extra’s mee kan worden betaald, zoals een fiets. Winclove verhuist binnen een paar jaar naar een nieuw pand op Cornelis Douwes. Daar ziet Ans graag dat er een proeflaboratorium komt en een ontmoetingsruimte met uitleg over gezonde voeding. En een mooie opslag voor de kledingbank Hebben en Houwen.
De droom van Ans is dat ook andere bedrijven in Noord zich lokaal gaan inzetten. En daar wil ze dan ook graag bij helpen. Ze roept alle VEBAN-leden op hetzelfde te doen. “Verbeter de wereld, begin bij jezelf, zou ik zo zeggen.”