60% van de maakbedrijven vertrekt uit Amsterdam-Noord

03 februari

Amsterdamse makers en ambachtslieden voelen zich de stad uitgedrukt.

 

 

 

 

 

 

Student-journalist Martijn Lammerts bracht voor Waag Futurelab het afgelopen halfjaar de maakbedrijven van Amsterdam-Noord in kaart. Onder de onderzochte maakbedrijven vallen ambachtslieden, reparateurs en stichtingen en broedplaatsen van deze sector. Het onderzoek maakt deel uit van het Europese project Centrinno. Hierbij staat de waarde van makerschap in de stad centraal. Negen steden, waaronder Amsterdam, werken met dit Europese project samen om tot nieuwe strategieën en werkwijzen te komen rond inclusieve en duurzame gebiedsontwikkeling waarin makers een duidelijke plek hebben.

Op 28 januari heeft Lammerts zijn onderzoek toegelicht in Pakhuis de Zwijger. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de maakbedrijven in Amsterdam-Noord het gebied voor het einde van 2028 zal verlaten. Lammerts vertelt dat het onderzoek is gefocust op Amsterdam-Noord maar dat de resultaten staan voor een groter probleem dat speelt in de gehele stad. ‘In het centrum is al een trek van makers naar de randen van de stad geweest. In Amsterdam-Noord zitten nu nog veel makers. Dit onderzoek is een indicatie van hoe het nou echt zit met de makers,’ vult Custers aan.
Lees hier de reportage van de bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger.

Lees hier ook aanvullend het opiniestuk van 20 januari in het Parool: Makers en ambachtslieden maken Amsterdam, gun ze dan ook een plek om te werken!