Column Bas Kok: Met de peespont naar NDSM Vrijhaven

20 februari

NDSM is door burgemeester Halsema aangewezen als een van de drie locaties voor het ‘Erotisch centrum’. Dat kwam als een duveltje uit een doosje. Het ‘EC’ is de verhullende term voor hoerenbuurt of ‘Sekspaleis’. Tijdens het vierjarige zoekproces passeerden tientallen plekken de revue – maar niét het uiteindelijk geselecteerde Docklandsplot op NDSM. Die locatie dook pas op te elfder ure op.

Het en-bloc verhuizen van de Wallen is sowieso een gek idee maar het last minute selecteren van NDSM is absurd. Nou moet je in dit soort kwesties waken voor de NIMBY-houding. Weerstand tegen een plan vereist argumenten die hout snijden. Dat de geselecteerde locatie vier jaar lang niet op het lijstje voorkwam is curieus maar maakt het stukje NDSM tussen lasloods en scheepsbouwloods niet bij voorbaat ongeschikt.

Laten we daarom de criteria van de gemeente erbij pakken. Belangrijkste voorwaarde is de OV-bereikbaarheid. “Is de locatie gelegen nabij een multimodale ov-knoop?” aldus de gemeente. Amsterdam kent tal van locaties waar de Ring A10, trein, metro, tram, bussen, taxistandplaats en fietsenstallingen geconcentreerd zijn. Juist NDSM scoort op dit belangrijkste element extreem slecht. Ver van de ringweg, geen trein, tram of metro in de buurt, en bussen op relatief grote afstand. Fietsen kunnen er slechts na een moeizame oversteek op overvolle ponten komen – ’s nachts vaart de NDSM-pont niet.

Hoe kan het dat deze locatie niet meteen afviel zodra hij werd geopperd? Misschien omdat NDSM in politierapportages relatief gunstig scoort op wat de voordracht betitelt als ‘prevalentie’, incidenten op het vlak van openbare orde. Nogal wiedes, het gebied was tot voor kort leeg en is de komende jaren in opbouw. Pas dan wordt het prevalent.

Er komen aan de TT Vasumweg op NDSM-Noord honderden woningen die straks met hun balkon bovenop dit nieuwe sekspaleis zitten. Vlakbij liggen wijkjes met gezinswoningen. Ook staan er basisscholen en een ROC. Op koningsdag is NDSM-Vrijhaven – opeens krijgt dat een andere bijklank – samen met het Vondelpark speciaal voor kinderen. In Noord wonen relatief veel kwetsbare pubers. Schoorvoetend schrijft de gemeente dat ‘Aanpak Noord’ geen fijne combinatie is met het erotisch centrum.

Voor de goede orde: dat sekspaleis gaat niet alleen om de verhuizing van 100 peeskamers. Doel van de gemeente is het uit het centrum verplaatsen van de overlast: coffeeshops, straathandel in drugs, blowende en dronken toeristen en de aanzuigende werking op crimineel vastgoed en plat vertier. Nergens op de wereld bestaat een prettige en leefbare hoerenbuurt.

Hoe komt burgemeester Halsema op het idee om het Red Light district te dumpen op een prominente locatie middenin die prachtige culturele NDSM? Ze lijkt niet op de hoogte van de geschiedenis van de scheepswerf. Ooit de trots van Noord waar dokwerkers de februaristaking begonnen. In de jaren tachtig met veel verdriet failliet gegaan. Daarna werd de werf leeggeroofd en door de gemeente aan haar lot over gelaten. In de lege hallen tierde de criminaliteit welig. Samen met kunstenaars nam Noord de wederopstanding van NDSM in eigen hand. Na tientallen jaren strijd is dit een roos geworden die steeds mooier zal bloeien – behalve als…

Dat alles vindt plaats met de recente voorgeschiedenis van de bruggen over het IJ die de gemeente verzuimt te bouwen. De NDSM-brug is democratisch besloten maar lijkt verder weg dan ooit. Het enige dat Noord recentelijk kreeg toebedeeld is drie mega windturbines van 150 meter hoog aan de Noorder IJplas. “Zorgt voor een aangenaam briesje daar, anders wordt Noord te heet,” denkt burgemeester Halsema misschien.

Weg met dit knotsgekke idee. Een realistische oplossing voor verhuizing van de wallen is trouwens best te verzinnen. Verdeel die 100 peeskamers in tienen en bouw in elke buitenwijk kleine, goed beheersbare bordelen van een veilige betrouwbare keten. Zit niemand op te wachten maar van mij mag er dan best een filiaal op NDSM.