Column Bas Kok: Buikslotermeerplein, stadsplein van allure
De bouwwoede die door Noord trekt brengt verandering. Wat mij betreft ten goede. Een van de plekken die ik zie verbeteren is het Buikslotermeerplein. Het winkelgebied kampt weliswaar met enige leegstand maar het dieptepunt hebben we gehad. Een paar maanden geleden presenteerde de gemeente er samen met particuliere initiatiefnemers toekomstplannen. Hoewel de aanpak van het winkelgedeelte nog moet beginnen voel je al iets van de op til zijnde metamorfose. Een paar aardige tokootjes zijn er bijgekomen en de terugkeer van Scheltinga Wonen op een prominente plek is een teken. Overigens is de vanzelfsprekende aanwezigheid van Hasker Kroon net zo’n vertrouwenwekkend gegeven. Dit soort speciaalzaken zijn smaakmakers. Ik verwacht dat het winkelgebied over tien jaar, als de laatste renovaties zijn voltooid, uitgroeit tot een van Amsterdams geliefde winkelgebieden. Inwoners van Purmerend en Zaanstad zullen het ook weer weten te vinden.
Na diverse niet uitgevoerde plannen (van ondermeer ING, Kroonenberg en Unibail Rodamco) is de nieuwe aanpak heel realistisch. Anders dan eerdere plannen is het niet één ontwikkelaar die aan de slag gaat met een eigen masterplan. In plaats daarvan volgt men de inmiddels beproefde Noordse ‘transformatiestrategie’. In Buiksloterham, Klaprozen- en Hamerkwartier doen we ervaring op met het kavel voor kavel herbouwen van een bestaand gebied. Geen rigide blauwdrukken maar een aanpak waarbij uiteraard algemene kaders zijn opgesteld. Heus niet altijd makkelijk maar het goede is dat er ruimte is voor eigenaars, ondernemers en winkeliers. De winkels van het Buikslotermeerplein blijven in het gebied waar ze altijd al zitten. Bovenop en tussen de winkels komt ruimte voor wonen, horeca en leisure.
Aan de westkant van het Buikslotermeerplein, bij het stadsloket en het station, ligt het accent behalve op wonen ook op werken en cultuur. De ooit bedachte uitbreiding met winkels is hier van de baan. Juist in dit gebied, waar het stadsdeelhuis twintig jaar in de parkeervelden stond, zie je al resultaat. Vooral het ‘Stationsplein’ moet je eens goed bekijken. De echte naam van dat plein is geloof ik King’s Cross. Al geeft Google Maps ook de namen Termini, Gare du Nord en gewoon Buikslotermeerplein. Hoe dan ook, als de bouwhekken rondom het middenparkje weg zijn en de fontein water spuwt is dat de geboorte van een belangrijk stadsplein. De maat van het plein, de akoestiek, de hoogte van de straatwanden, de autovrijheid en terrasjes, straatjes die aan royale hoekflanken in een kromming wegduiken, alles klopt. Stuur de straatmuzikanten er maar naartoe: hier komt een van de meest grootstedelijke pleinen van Amsterdam!