Direct schadevergoeding bij winkeldiefstal

19 maart

Winkeliers kunnen zich aanmelden voor nieuwe politieaanpak

De politie en het Openbaar Ministerie in Amsterdam starten in samenwerking met Platform Veilig Ondernemen een nieuwe aanpak van ‘first offenders’ bij winkeldiefstal: geen strafrechtelijke vervolging, maar de dief betaalt een civiele schadeclaim van 181 euro aan de gedupeerde ondernemer. Zo krijgen winkeliers direct compensatie, wordt politiecapaciteit vrijgespeeld voor zwaardere delicten en worden minderjarigen die niet eerder met justitie in aanraking kwamen, buiten het strafrecht gehouden.

Dat meldt de politie Amsterdam in een persbericht. Voorwaarden zijn dat de winkeldief niet eerder is aangehouden voor een dergelijk delict, dat hij of zij geen geweld gebruikt en meewerkt na de aanhouding en dat het gestolen goed een relatief geringe winkelwaarde heeft.

De nieuwe aanpak van winkeldiefstal volgt op een pilot die vorig jaar in Amsterdam-Zuid is gehouden. Inmiddels zijn ruim 250 winkeldiefstallen op deze manier afgehandeld. Hierdoor heeft de politie meer capaciteit voor zwaardere delicten. Verder blijkt dat relatief weinig winkeldieven binnen de pilot in herhaling vielen. Er lijkt dus een preventieve werking uit te gaan van deze werkwijze, stelt de politie Amsterdam in haar persbericht. In Amsterdam-Noord is het aantal winkeldiefstallen gestegen van 274 in 2015 naar 385 in 2019.

Winkeliers die aan deze aanpak willen meedoen, kunnen zich aanmelden op  www.so-da.nl/